Acum nu mai vorbim doar de livrări de armament dinspre China, Iran și Coreea de Nord pe de o parte și de vest, pe de altă parte.
În timp ce vestul a fost reticent în a se implica cu suport uman și în a livra armamentul necesar, Rusia bifează sprijin militar, tehnologic si uman de unde poate, fără limitări.
Aceia nu sunt mercenari din Coreea de Nord veniți pe contracte private în război. Nu! Ei sunt militari trimiși de statul respectiv pentru a lupta împotriva Ucrainei. E o participare la război, e o declarație de război care încă nu a fost și comunicata.
Zilele trecute XI a vizitat mai multe baze militare chineze și mesajul a fost tranșant: întăriți-vă rapid, pregătiți-vă bine, urmează confruntarea decisivă! Unii au interpretat sau au tradus moderat declarația, alții au înțeles mesajul. O China cu un nivel al datoriei de peste 320% nu prea mai are ce livra intern. Bugetul începe să fie țăndări, economia începe să trăiască din subvenții, capitalul începe să plece masiv.
Mai sunt câteva zile până la alegerile din SUA și cam toate datele indică o victorie a lui Trump, dacă nu va avea loc un miracol pe ultima sută de metri. Campania prin care Kamala îl compară pe Trump cu Hitler are efectul invers, iar Musk aruncă cu banii în alegătorul american, pentru a mai aduna câteva voturi pe ultima sută de metri.
Zilele astea are loc întâlnirea BRICS, de unde țările membre anunță o nouă orânduire mondială, în care țările din Asia, America de Sud și Africa să aibe un rol mult mai important, iar secretarul ONU Antonio Guterres salută propunerea BRICS de reforma a ONU, printre poze cu dictatorii, de la Bolivia și până la Rusia. Și normal, acuză Israelul de genocid dar uită de terorism. Președintele Turciei susține lupta împotriva terorismului, după atacul de ieri de la Ankara, în urma căruia Turcia a realizat 45 de bombardamente în Irak și Siria după atacul cu 5 victime, dar înfiereaza Israelul pentru ca lupta tot cu teroriștii, după atacul cu 1.000 de victime.
Nu mai am concluzii detaliate. Nu mai văd apocalipse și nici posibile conflicte mari. Și asta pentru ca sunt mai mult ca sigur de faptul ca lumea merge cu capul spre zid și ca agresiunea va fi noua regula. Dar și ca estul dar și vestul își pierd busola. Accept ca omenirea e în faza de căutare haotică a unei noi orânduiri, dar încep să inteleg ca ce va ieși va fi mai rău și mult mai greu de acceptat!
Înțeleg din ce în ce mai mult de ce liderii militari cu care experiență vorbesc tot mai deschis de noua ordine, de noile provocări. Și nu, nu e pentru a vinde niște arme. E mai mult!